[isbjörnen]

1941 utgick en tysk expedition till det nordligaste Norge. Efter att ha möts av extremt dåligt väder tvingades man ta skydd på den sidan av den Svenska gränsen, där man blev fast i två månader. Utsvultna och trasiga av hårt väder och bristen på proviant sökte man sig allt längre in i Sverige i jakt på civilisationen. På gränsen till kollaps och sinnessjukdom fick de oväntad hjälp.

Några långt utplacerade skogshuggare hade under ett par veckor studerat de förvirrade tyskarna som planlösta strövade omkring i obygden. Man tyckte lite synd om dem, så man bestämde sig för att hjälpa till men kunde inte låta bli att skoja lite. Så en bättre dag i slutet på mars, iklädde sig en av skogshuggarna en isbjörns dräkt och gick med en matkorg till de tyska lägret. Soldaterna knappt medvetna om de var vid liv eller inte tackade sin skapare för den oväntade hjälpen. För en gång skull mätta kunde de äntligen bryta upp och återvända till sina egna.

En av soldaterna emigrerade till USA efter kriget där han blev geografi lärare. En idag finns det en eller annan Amerikan som fortfarande tror att de strövar omkring vänliga isbjörnar i den Svenska skogen.

Inga kommentarer: